Sayın  ,


Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 31. maddesine göre "kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir."


Dikkat edilmesi gereken husus kanunun bu maddede bağımsız bölüm sayısını değil, kişi ( malik) sayısını esas almasıdır. 

Kanunun diğer maddelerinde bulunan yeter sayılarda da malik sayısından söz edilmektedir.


O halde örneğinizdeki 37 bağımsız bölümlük bir anagayrimenkulde; 

A kişisinin 4, B kişisinin 2 bağımsız bölümü var ise ve geriye kalan tüm bağımsız bölümlerin her birinin maliki ayrı kişiler ise bu anagayrimenkuldeki toplam malik sayısını bulmak için ;

37 - 4 ( A kişisinin sahip olduğu bağımsız bölüm sayısı) + 1 ( A kişisi) = 34 malik
34-2 (B kişisinin sahip olduğu bağımsız bölüm sayısı) + 1 ( B kişisi) =   33 malik 
O halde anagayrimenkulde 33 malik vardır.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda her bir maddenin yeter sayısı ayrı ayrı olmak üzere yapılacak oylamalarda 33 malik sayısı üzerinden hesap görülecektir.

Özetle A kişisinin 4  bağımsız bölümü için kullanacağı oy sayısı 1'dir.
B kiişisin de 2 bağımsız bölümü için kullanacağı oy sayısı 1'dir.
Ancak toplam oy sayısı 37 değil, 33 'dür.
4 bağımsız bölümü olan A kişisi bir kişiye vekalet verebilir.  Vekalet alan kişinin A Kişisi için kullanacağı oy sayısı 1'dir.
 2 bağımsız bölümü olan B kişisi aynı kişiye vekalet verebilir. Vekalet alan kişinin B Kişisi için kullanacağı oy sayısı 1'dir.
Her iki malik için vekil olan kişinin kullanacağı oy sayısı toplam 2'dir. Ancak toplam oy sayısı 37 değil, 33 'dür. 
Doğru uygulama budur. 

Genel kurullardaki genel eğilim bir malikin sahip olduğu tüm bağımsız bölümlerin tespiti güç olabildiği ve yukarıdaki hesaplamanın yapılmasının zorluğundan dolayı oy sayılarının malik sayısı üzerinden değil, bağımsız bölüm sayısı üzerinden yapılmasıdır. Oysa bağımsız bölüm sayısı üzerinden yapılan hesaplamalar kanuna göre ilgili maddelerde ve toplu yapıya ilişkin hükümleri içeren maddelerde bulunur.

Eğer bir anagayrimenkulde hesaplamalar bağımsız bölüm sayısına göre yapılıyorsa yine de   KMK'nın 31. madde hükmüne göre;
 37 bağımsız bölümlük bir anagayrimenkulde ,
A kişisinin 4 bağımsız bölümü için vekil tayin etmesi durumunda 31. madde hükmüne göre tüm bağımsız bölümleri için oy kullanılması amacı ile 2 farklı vekil tayin etmesi gerekecektir.
B kişisinin 2 bağımsız bölümü için vekil tayin etmesi durumunda 31. madde hükmüne göre tüm bağımsız bölümleri için oy kullanılması amacı ile bir  vekil tayin etmesi gerekecektir.
Bu durumda A ve B kişilerinin tayin edeceği vekiller aynı kişi olmayacaktır. 
A ve B kişisinin tüm oyları kullanılmak isteniyorsa 3 farklı vekil kişisi gerekecektir.


Daha fazla bilgi için "Site Yönetimi Toplantısında Her Bir Kat Maliki Kaç Vekalet Alabilir?" videomuzu https://youtu.be/iuCLCfNO230 linkinden izleyebilir, “Site Yönetimi Toplantısında Her Bir Kat Maliki Kaç Vekalet Alabilir?” konulu https://www.apsiyon.com/blog/site-yonetimi-toplantisinda-her-bir-kat-maliki-kac-vekalet-alabilir-  linkindeki blog yazımızdan diğer  edinebilirsiniz.


Saygılarımızla,